Friday, January 13, 2012

PERBANDINGAN ANTARA IKAN YG SENANG DI BELA DAN YANG CEREWAT..

(A) . IKAN YANG MUDAH DI BELA
 • PATIN
 • PACU
 • SEMBILANG
 • JELAWAT
(B) .IKAN YANG AGAK CEREWET
 • ROHU
 • TALAPIA
Bagi yang baru nak berjinak2 dengan penternakkan saya selalu galakkan ternak ikan dari ketegori A… memang permintaan ikan talapia tinggi tapi di sebalik tu ada sebab kenapa tak galakkan bela talapia ni. Saya bagi sebab2 la kenapa adanya pilihan ni..Lain orang lain pendapat tp ini hanya dari pandangan/pengalaman sendiri. Mungkin ada yang tak setuju dengan pendapat ni tapi ini hanya dari pengalaman saya sendiri ye..
KETEGORI A
 1. Peluang hidup yang tinggi walau keadaan ikan padat.. (cuma effect padat tu tumbubesaran ikan agak lambatla.)
 2. ikan tak cerewet dalam bab makan (guna nasi lebihan dari kem2) walau nasi tu bercampur dengan kari2 dan makanan2 yang lain ikan2 tersebut tak mati..
 3. makan makanan alternatif lain macam nasi2 lbihan tu.
 4. walau harga ikan  agak rendah dipasaran tapi kuantiti pengeluaran tinggi untuk 1 kolam. Bila kuantiti pengeluaran tinggi jadi pulangan lebih menguntungkan.
 5. walau pengaliran air keluar masuk kurang baik (musim kemarau)…ikan masih dapat bertahan.. Penggunaan kincir angin kurang digunakan. Jimatkan kos elektrik.Sepanjang saya bela patin ni alhamdulillah time kemarau kolam x perlukan kincir angin. Hanya kolam yang ada isi baung dan talapia je yang guna bila tiba musim kemarau.
 6. ANGGARN PENGIRAAN UNTUK PATIN 1 TAHUN (SEEKOR 1KG)

 • TANAH 1/2 EKAR          : 20000 ekor ikan
 • MATI                              :  2000 ekor
 • HRG BORONG ikan       :  RM4/kg            ( RM4 x 18000 ikan) = RM72000
 • MKNAN ALTERNATIF    : RM100 sebulan ( RM100 x 12bulan) = RM1200
 • LAIN-LAIN                      :  RM3000 
 • BENIH 3inci                    :  RM0.15            (RM0.15 x 20000 ikan)= RM3000
  • TOTAL BERSIH PENDAPATAN UNTUK 1 BULAN
   • TOTAL KASAR : (harga borong - makanan ikan - lain2 - benih)
   •   : RM72000 - RM1200 - RM3000 - RM3000 = RM64800
   • pendapatan bulanan = ( total kasar / bulan )
   • RM64800 / 12 bulan  = RM 5400

KETEGORI B
 1. Keadaan ikan yang padat membuatkan ikan cepat mati..Ikan tak cukup oksigen.
 2. memerlukan pengaliran air keluar masuk yang baik. Keadaan air yang bukat membuatkan ikan talapia tidak dapat bertahan.Ikan talapia ni air keadaan air kena cantik.
 3. Kos makanan yang tinggi. Lebih pada makanan palet. makanan alternatif lain ikan talapia tak gemar sangat.
 4. Walau harga pasaran tinggi tapi kuantiti 1 kolam tak boleh di isi dengan ikan yang banyak sebab nanti ikan terbantut/mati. 1 kolam yang serupa hanya boleh di isi dengan 6000 ekor ikan talapia saja. Nampak menguntungkan sebab harga pasaran tinggikan tapi bela ikan ni kos  memang tinggi. 
 5. Kalau musim kemarau RISIKo ikan mati tinggi.. air kurang jadi ikan jadi padat dalam kolam.. 
 6. Memerlukan penggunaan kincir angin untuk membekalkan oksigen tambahan kalau ikan padat.. kos beli kincir dan kos elektrik. 
 7. ANGGARN PENGIRAAN UNTUK TALAPIA 8/9 BULAN (GRED A = SEEKOR 1KG)

 • TANAH 1/2 EKAR          : 10000 ekor ikan
 • MATI                              :  4000 ekor
 • HRG BORONG ikan       :  RM6/kg          ( RM6 x 6000 ikan) = RM36000
 • MAKANAN PALLET        : RM48 utk 2 hari sekali ( $48 x 15hari x 9bulan) = RM6480
 • LAIN-LAIN                      :  RM3000
 • BENIH 3inci                    :  RM0.30          (RM0.30 x 10000 ikan)    = RM3000
  • TOTAL BERSIH PENDAPATAN UNTUK 1 BULAN
   • TOTAL KASAR : (harga borong - makanan ikan - lain2 - benih)
   •  (RM36000 - RM6480 - RM3000 - RM3000 = RM23520)
   • pendapatan bulanan = ( total bersih / bulan )
   • RM23520 / 9 BULAN  = RM 2613
**** ni cuma anggaran kasar untuk talapia,ada masa org yang menternak cuma dapat pulang modal je sebab talapia ni senang kene penyakit, senang mati dengan keadaan air/persekitaran**


TEMPOH PENGELUARAN

 1. PATIN = anggaran 10 bulan
 2. PACU = anggaran 10 bln
 3. JELAWAT = anggaran 1 thun
 4. TALAPIA = anggaran 7 bulan 
 5. SEMBILANG = anggaran 3/4 bulan
 6. **BAUNG = anggaran 1 thun**
 7. **ROHU = anggaran 1 tahun**
** tak pasti sangat sebab tak pernah bela untuk komersil,Bela untuk kolam mancing sendiri je...

10 comments:

 1. Tuan,

  T.Kasih kerana informasi yang amat berguna ini. Ada buka kursus kah?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


   Delete
 2. buku kursus saya x ada tp klu nak tanya apa2 saya boleh bg tau..

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam..untuk suku ekar kolam agaknye brapa kedalaman yg sesuai temasuk ban n brapa tan ikan yg sesuai utk masuk dlm kolam..?

   Delete
 3. seprti yg tuan trang kan di atas mkanan alternatif untuk patin..boleh tuan terang kan dngan lbih lnjut ..sprti cntoh mkanan trsebut..

  ReplyDelete
 4. Berminat dgn patin dan sembilang.. Ada 5 kolam.. Area johor.. Boleh tlng?

  ReplyDelete
 5. Sangat berminat hendak menternak ikan jelawat. kk sabah rm300 sekilo. berapa lama seekor ikan jelawat boleh mencapai 1 kg?

  ReplyDelete
 6. Nak bela ikan dalam kolam tapi campur2 macam baung, jelawat dan talapia.. ada kesan sampingan ker?? Bukan serius nak ternak just nak buat income sambingan.. dan sibukan waktu weekend..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minta reply di blog saya .. terima kasih :D

   http://timetravelafif.blogspot.com/2014/11/jordan-part-3-amman-citadel-and-roman.html

   Delete
 7. assalamualaikum ikan pacu ada org pelihara x untuk makan?

  ReplyDelete